Esztergomi apácarácsos korlát nyers alumínium porfestés előtt - Alusystem

A porfestés által nyert porbevonatok könnyen kezelhető, környezetbarát, költséghatékony és tartós megoldást szavatolnak az alu szerkezetek, így a pergolák, korlátok, kapuk, kerítések számára.

Mi az a porfestés?

A porfestés során a műanyag alapú festéket száraz por formájában viszik fel a festendő felületre.

Mióta létezik a porfestés?

A porfestés az egyik legfiatalabb felületvédelmi eljárás, a porfestő pisztolyos módszer 1958 óta létezik és a módszer népszerűsége azóta is töretlen.

Hogyan működik a porszórás?

A porszórásos festést mindig a kezelendő felület megtisztítása, zsírtalanítása és megfelelő előkezelése előzi meg. A szennyezett vagy nem tökéletesen egyenletes felület nem kedvez a porfesték megtapadásának, így a festendő felületek mechanikai és kémiai úton történő előkezelésen is átesnek. Ez általában homokfúvással és ún. foszfátozással vagy kromátozással történik. Utóbbi eljárások egyben növelik a kezelendő felület tapadóképességét.

A porfestés során porított műanyagot használnak kémiai anyagokkal – köztük pigmentekkel, folyósító-, kiegyenlítő- és egyéb adalékanyagokkal – kombinálva, annak érdekében, hogy a fém végül masszív, ellenálló felületet kapjon. Ezt a port az alkatrészre permetezik, mely elektrosztatikusan tapad rá a felületre. Első lépésként a porfestéket, valamint a kezelendő munkadarabot egymással ellentétes elektrosztatikus töltéssel látjuk el, ezáltal biztosítva, hogy a kétféle anyag vonzza egymást. A porbevonó szerszám töltést alkalmaz a porszemcsékre és az alkatrész földelésre kerül. Ez vonzza a porszemcséket az alkatrészhez. Az alkatrészt ezután kiégetik, hogy a por egy folyamatos, szilárd bevonattá olvadjon össze, amely kemény, tartós, korrózióálló és esztétikus.

Egyes eljárásokban az alkatrészeket a porszórás előtt előmelegítik, majd a felhordott porfestéket beégetik. Az anyag olvadáspontjáig melegítve a por alapú festék megolvad, végül felveszi a térhálós szerkezetet a festendő felületen, így egy egyenletes, vékony lakkréteget alkot rajta.

A porfestés előnyei

A porfestékek erősek, esztétikusak, tartósak és különböző felületeken alkalmazhatók. A porfestés számos előnyét a következőkben lehet a legjobban felvázolni:

  • Tartósság: a porfestés vastag, jól tapadó felületet hoz létre, amely hosszabb ideig tart, mint a tipikus festékszóró réteg. A porfesték kontra festék vitában a porfesték tartóssága jobb.
  • Gyorsaság: a porfestés egyetlen felhordással elvégezhető, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatot.
  • Esztétikum és változatosság: a porfestés lehetővé teszi a színek széles skálájának használatát, mivel a porok a kívánt szín elérése érdekében kikeverhetőek.
  • Környezetbarát: a porbevonási folyamat annak köszönhetően, hogy viszonylag kevés méreganyag vagy hulladék keletkezik a folyamat során, rendkívül környezetbarát.
  • Egyenletes: A szórófestékkel ellentétben, amely csöpöghet és egyenetlenül oszolhat szét a felületen, a porfestékek egyenletesen sima és szilárd bevonatot eredményeznek, ahol nincsen nyoma a festésnek.

Miért hatékonyabb eljárás a porszórás a festésnél?

  • A porfesték általában vastagabb, sérülésállóbb felületet biztosít, amely tartósabb, mint a legtöbb festési felület, ezáltal a festett felületekhez viszonyítva kevesebb karbantartást igényel.
  • A festéknél jobban ellenáll a karcolásoknak, kopásnak, ütésnek, vegyi anyagoknak, ultraibolya fénynek és az egyéb szélsőséges időjárási viszonyoknak.
  • A porfestéket általában egy rétegben alkalmazzák, bár egyes esetekben több réteget is használnak. Ezzel szemben a festés gyakran több réteget igényel.
  • A porbevonat egyenletes felületet hoz létre az egyes elemeken, kiváló védelmet biztosítva az összetettebb alkatrészek számára.
  • A festékkel ellentétben a porfestés nem használ oldószereket, amelyek károsak a porszórást végző szakemberek egészségére és a környezetre.
  • A porbevonatok nem fakulnak olyan intenzitással és tovább megőrzik színüket, mint a legtöbb festékbevonat.
  • A porszórás összegyűjthető és újrafelhasználható, ami a festéshez képest lényegesen kevesebb anyagveszteséget eredményez.

Mindezek fényében tehát elmondható, hogy a porbevonatok könnyen kezelhetőek, környezetbarátak, költséghatékonyak és tartósak.

Az Alusystem Kft. által gyártott alu szerkezetek is a fentebb bemutatott porfestési technikával tesznek szert arra a számos előnyre, melyet ez az eljárás szavatol! Ha Ön is gondozásmentes, tartós és stílusos alumínium szerkezetekkel szeretné körülvenni magát otthonában, lépjen velünk kapcsolatba!

Olvasson tovább!

További hírek, érdekességek